Σχεδιασμός και εφαρμογή εθνικής δημογραφικής πολιτικής

Σχεδιασμός και εφαρμογή εθνικής δημογραφικής πολιτικής

Αρ. Πρωτ. 12794/08.07.2010

Προς Υπουργούς:

- Υγείας Κοινωνικής Αλληλεγγύης

- Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

- Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης 

 

                                               

Το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας μας είναι εθνικό πρόβλημα. Έχει τις ρίζες του στη δεκαετία του ‘50 και συνδέεται άμεσα με το ρεύμα αστυφιλίας που ξεκίνησε να δημιουργείται την εποχή εκείνη και έχει φτάσει σήμερα να χαρακτηρίζει τη χώρα μας με την απόλυτη ερήμωση της υπαίθρου.

Σε μια κρίσιμη καμπή για τη χώρα μας, εν μέσω της οικονομικής κρίσης, αλλά και της κρίσης των θεσμών, με κυρίαρχη την αλλαγή στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, η λύση του δημογραφικού προβλήματος θα μπορούσε να επαναπροσδιορίσει τη βάση δεδομένων και να θέσει νέες προϋποθέσεις  στην επίλυση κρίσιμων ζητημάτων. 

Ήδη στη χώρα μας ο συντελεστής αύξησης πληθυσμού είναι 1,28 παιδιά κατά μέσο όρο ανά ζευγάρι (2,1 παιδιά κατά μέσο όρο σε άλλες χώρες), ποσοστό ωστόσο που βρίσκεται σε συνεχή πτώση. Με βάση τον συντελεστή αυτό μέσα στα επόμενα μόλις πέντε χρόνια, ο πληθυσμός της χώρας μας αναμένεται να μειωθεί κατά μισό εκατομμύριο πολίτες. Εάν στο ποσοστό αυτό συνυπολογιστούν αναπόφευκτα οι θάνατοι, τότε ο πληθυσμός της Ελλάδας στα επόμενα 20 χρόνια αναμένεται να μειωθεί κατά 3 περίπου εκατομμύρια πολίτες. Η ηλικία τεκνοποίησης στη χώρα μας έχει ανέβει, οι θάνατοι ξεπερνούν τις γεννήσεις, οι γεννήσεις σημειώνουν συνεχή πτώση κάθε έτος, με αποτέλεσμα σήμερα το 25% του πληθυσμού της χώρας μας να είναι άνω των 65 ετών και η Ελλάδα να έχει τον τέταρτο χαμηλότερο δείκτη γονιμότητας στην Ευρώπη.

Η πολιτική που ακολουθεί η χώρα μας μέχρι σήμερα αποδεικνύεται αναποτελεσματική, ενώ λειτουργεί ανασταλτικά για την επίτευξη της αύξησης των ποσοστών γεννήσεων. Πέρα από την επαγγελματική και οικονομική ανασφάλεια που μπορεί να βιώνουν τα νέα ζευγάρια, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, στη  χώρα μας δεν παρέχονται  τα κατάλληλα κίνητρα από το κράτος για την ενθάρρυνση των ζευγαριών να αποκτήσουν παιδιά. Τα επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων μόνο πενιχρά μπορούν να χαρακτηριστούν, ενώ τα προνόμια μητρότητας στη χώρα μας είναι τα πιο περιορισμένα ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παράλληλα, τα έξοδα του κράτους αυξάνονται, καθώς αυξάνεται ο μέσος όρος ηλικίας των πολιτών, μειώνεται η παραγωγικότητα και ο παραγωγικός πληθυσμός, μειώνονται οι εισφορές στα ταμεία, ενώ αυξάνονται τα έξοδα στον τομέα της υγείας.

Η σύσταση και λειτουργία Υπουργείου Δημογραφικής πολιτικής, είναι μείζονος σημασίας, καθώς πρόκειται για ζήτημα που εμπεριέχεται και συνδέεται άμεσα με την πολιτική χάραξη των Υπουργείων Άμυνας, αλλά και Οικονομικών και  Οικονομίας της χώρας μας.

Η σοβαρή αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος της χώρας μας θα έδινε μακροπρόθεσμες λύσεις σταθερότητας στην αντιμετώπιση ουσιαστικών προβλημάτων, όπως η ανάπτυξη της παραγωγικότητας, η ενίσχυση του ενεργού ανθρώπινου δυναμικού, η ενίσχυση της οικονομίας και του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί:

 - Τι μέτρα προβλέπεται να λάβουν τα αρμόδια Υπουργεία για την ουσιαστική αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος στη χώρα μας;

- Προβλέπεται να επανεξετάσουν τα αρμόδια Υπουργεία τα μέτρα στήριξης των τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών στη χώρα μας, σε μία περίοδο λήψης ιδιαίτερα σκληρών οικονομικών μέτρων για όλους τους πολίτες;

- Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προχωρήσουν τα αρμόδια Υπουργεία για τη θωράκιση του ρόλου της εργαζόμενης μητέρες στην ελληνική κοινωνία τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα;